Arnulf Rainer

médiamondja:

Először nyílik ilyen, az életművet szinte teljes körűen bemutató tárlat a kortárs európai képzőművészet egyik legjelentősebb alakjának munkáiból Magyarországon – hangsúlyozta Virág Judit.

A művész festményein a mondanivaló kitakart, elrejtett. Ez mutatkozik meg a Halotti maszkokon, Klimt átfestett rajzain, a Loetz-váza átiratain, összesen 57 képen – jegyezte meg a művészettörténész.

Arnulf Rainer a bécsi akcionizmus és expresszionizmus legnagyobb alakja, és nehezen adja kölcsön a képeit – fűzte hozzá.

Rainer 1929-ben született a Bécs melletti Badenben. 1949-ben felvették a bécsi Iparművészeti Főiskolára, amit az egyik tanárral folytatott vitája miatt az első nap után otthagyott. Ezután felvették a Képzőművészeti Akadémiára, amit három nap után hagyott ott.

Már az ötvenes évek elején rátalált saját, másokkal össze nem téveszthető stílusára. Először saját képeinek “hibás” részeit festette át, a legtöbbször fekete színnel, majd saját és mások műveinek átrajzolásával, átfestésével folytatta tevékenységét.

Életműve az állandó megújulásról tanúskodik, ezért is jelentős, hogy Budapesten korábbi alkotásai is láthatók – közölték a kiállítás szervezői a sajtótájékoztatón.

Arnulf Rainer munkái a világ szinte valamennyi európai és tengeren túli múzeumában megtalálhatók. 1993-ban New Yorkban Arnulf Rainer Múzeum nyílt.

A művész már járt Magyarországon (az Élet és Irodalom meghívására), négy évvel ezelőtt látogatást tett a pomázi Gálfi Béla Gyógyító és Rehabilitációs Közhasznú Társaság Szakkórházában, s az azóta bezárt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben, ahol pszichiátriai betegek képzőművészeti munkáival ismerkedett.

A március 22-ig megtekinthető kiállításon Gaál József, Kopasz Tamás, Nádler István és a művésszel régóta kapcsolatban álló Szikszai Károly munkái is szerepelnek.

Március elsején osztrák napot rendeznek, amelynek keretében egy osztrák művészettörténész tart előadást a kortárs osztrák festészetről, lesz közönségtalálkozó a magyar kiállítók részvételével, s a grazi Saxquadrat ad hangversenyt négy szaxofonon.

Forrás: MTI
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: